Solar Panel Deployment Rig

De aerospace design engineers van engineering bureau Pentacon hebben in samenwerking met de Airbus Defense & Space, voor de mechanical ground support equipment divisie test equipment ontwikkeld. Het gaat hier om een 8,5 meter hoog framewerk bedoeld om het wrijvingsloos openklappen van zonnepanelen aan satellietinstallaties in gewichtsloze toestand te kunnen simuleren op aarde voordat deze de ruimte in gaan.

De enorm hoge eisen welke gesteld worden aan dergelijke test installaties hebben geleid tot enorm stijf framewerk met een maximale doorzakking van minder dan 0,5 mm over een lengte van ongeveer 16 meter. Dit is essentieel voor het nauwkeurig kunnen testen van de panelen.

Het frame dat door de aerospace design engineers van engineering bureau Pentacon samen met machinefabriek Microtechniek is gebouwd en geleverd, is zo ontworpen dat de 16 meter lange constructie demontabel is en in 8 zeecontainers past om zo naar de gewenste testlocatie vervoerd te kunnen worden.
Gepland staat dat het frame gebruikt zal worden om de zonnepanelen van de BepiColombo missie, een satelliet welke de planeet Mercurius moet gaan bestuderen te testen. Hiernaast zullen ook de zonnepanelen van de satelliet Earthcare getest worden. Deze satelliet zal de aardse atmosfeer gaan onderzoeken.