Floating Production Storage & Offloading (FPSO)

Voor het Kaombo project zijn twee identieke FPSO’s ontworpen en gebouwd. Deze schepen zullen op 140 km van de kust van Angola worden geïnstalleerd. Een FPSO staat voor Floating Production Storage en Offloading. Hiermee wordt een drijvende installatie op zee bedoeld, waarop ruwe olie behandeld en gescheiden wordt van water en gas. De ruwe olie wordt vanuit onderzeese olieputten via flexibele leidingen direct aan boord van de FPSO verwerkt. Het bijzondere is dat in het midden van het schip een draaibare toren geplaatst is; welke via kabels en kettingen aan de zeebodem gekoppeld is. Op deze manier kan het schip weersonafhankelijk op een gefixeerde positie blijven liggen en aangekoppeld worden om de verwerkte olie af te voeren.

Voor een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in het ontwerpen, bouwen en exploreren van dergelijke installaties hebben medewerkers van Pentacon bijgedragen aan het ontwerp van de draaibare toren. Zij hebben onder andere geholpen bij het ontwerp van de hoofdlier en de lagering van de toren. De zogenaamde turret.

Ook hebben zij geholpen bij het ontwikkelen van een tolerantieplan voor het integreren van de torendelen en een systeem voor het draaien van de toren ten opzichte van het schip.