Bulk discharge system

Voor opdrachtgever Coops & Nieborg hebben we een drooglosinstallatie en diverse kranen voor een baggerschip ontwikkeld.

Pentacon was verantwoordelijk voor het ontwerp in 3D, de berekeningen, de selectie van componenten en koopdelen en het maken van werkplaatstekeningen.

Het drooglossysteem is in staat om met een grijper 1200 m³/h gedroogd zand of grind uit de ruimen van het schip te halen en met behulp van een lopende banden systeem te lossen naar de wal. Alle bewegende onderdelen worden op zee geborgd met mechanische vergrendeling om er zeker van te zijn dat er niets overboord gaat tijdens zware zeegang, de constructies en bevestigingen zijn hiervoor door ons volledig doorgerekend.

Beperkte stabiliteit van het schip heeft voor vele uitdagingen gezorgd die wij hebben kunnen oplossen door de mechanische systemen te optimaliseren. Het totaal gewicht van de installaties is omlaag gebracht door onder andere de aandrijftrommels als bandspanners te gebruiken. De zware componenten zoals de aandrijftrommels zijn zo laag mogelijk gemonteerd om het zwaartepunt omlaag te brengen. Om de zwaartepunten nog verder naar beneden te brengen zijn opvoerende lopend banden opklapbaar en uitschuifbaar uitgevoerd, de vele uitdagingen die dit met zich meebracht zijn door ons opgelost. Bijkomend voordeel van de ingeklapte banden is een vrijer werkveld voor de kranen.

De bevoorradingskraan op het stuurhuis werd ernstig gehinderd door de voormast met o.a. het toplicht. Door de bevoorradingskraan in te zetten als mast hebben we het werkbereik van deze kraan sterk vergroot. Hierbij hebben we diverse uitdagingen moeten oplossen met betrekking tot de belastingen op de bewegende delen, doordat de kraan tijdens zeegang recht omhoog staat zijn de belastingen zeer hoog.

De elektrische aandrijving van het systeem is uitgerust met “supercaps” om de pieken in het stroomverbruik op te vangen met teruggewonnen stroom bij de neergang van de grijper. Hierdoor kan een kleinere en rustig lopende aggregaat worden toegepast waardoor minder uitstoot en geluid vrijkomt.