Nieuwe onderwaterzaag ondersteunt verwijdering brandstof- en regelstaven  in reactor Petten.

NRG in Petten is een internationaal opererende nucleaire dienstverlener. De onderneming produceert isotopen, verricht nucleair technologisch onderzoek, is consultant op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid van nucleaire installaties en dienstverlener in stralingsbescherming.

Voor hun reactor hebben de engineers van ingenieursbureau Pentacon, in samenwerking met het verantwoordelijke team van NRG, een nieuwe onderwater zaag ontwikkeld. De onderwaterzaag wordt ingezet om verbruikte brandstof- en regelstaven uit de reactor op te kunnen delen in handelbare stukken zodat deze vervolgens passen in speciale transport containers, welke later bij speciale organisaties opgeslagen worden.

De nieuwe zaag moest de oude vervangen. Deze stamde nog uit de jaren 60 en was inmiddels aan het einde van zijn technische levensduur. Daarnaast wilde men het zaag proces nog beter kunnen beheersen en natuurlijk aan de hoogste eisen qua veiligheid en machine richtlijnen voldoen. Het nieuwe zaagsysteem heeft een hogere nauwkeurigheid bij het zagen en de bediening voor de operator is vereenvoudigt. Daarnaast is de opvang van zaag spanen verbeterd waardoor er minder vervuiling ontstaat bij het zaagproces.