Torque tool

De werktuigbouwkundig ingenieurs van Pentacon hebben voor een opdrachtgever een tool ontwikkeld om veilig en beheerst borgringen van zware walsen en assen los en vast te trekken.

Binnen de staalindustrie worden zeer grote walsen gebruikt om staal tot diktes van enkele milimeters uit te walsen. Deze walsen hangen in zogeheten walstuigen, waarin de walsen gelagerd liggen. Het geheel wordt afgesloten met een moer, welke niet handmatig los te krijgen is. Voorheen werden deze moeren middels kabels en een halkraan losgetrokken wat levensgevaarlijke situaties opleverde.

Vanwege de gevaarlijke situatie die ontstond is Pentacon gevraagd een veilig stuk gereedschap te ontwikkelen waarmee veilig en beheerst de moeren verwijderd konden worden.

Om het gewenste moment te kunnen leveren zijn er meerdere concept studies geweest naar een geschikt stuk gereedschap. Aangezien de moer, waarin het gereedschap gefixeerd wordt, niet altijd in dezelfde positie staat, is er gekeken of de tool ook kan functioneren in verschillende standen van de moer. Door zoveel mogelijk pen verbindingen te maken, wordt het uitgesloten dat het gereedschap niet past. D.m.v. 2 dubbelwerkende hydraulische cilinders wordt het benodigde moment heel beheerst uitgeoefend op de moer.